Povratak

LAKIH SEDAM KOMADA

Mlada Furija oduševljava poletom, akcijama i efikasnošću, jesu li novi glavni favoriti SP-a?

Najveći hit prvog kruga Svjetskog prvenstva je pomlađena reprezentacija Španjolske.

Ne tako davno, odnosno prije samo osam godina, nogometna reprezentacija Kostarike igrala je četvrfinale Svjetskog nogometnog prvenstva.

Tek mirnoća pri izvođenju kaznenih udaraca protiv Nizozemske lišila ih je senzacionalnog polufinala, a svijet je tada upoznao genijalnog vratara Keylora Navasa.

Taj isti Keylor Navas morao je na prvom susretu u Katru čak sedam puta vaditi loptu iz svoje mreže. Napunila ju je reprezentacija Španjolske, jedna nova ekipa koja je već ranije potvrdila da je spremna za velike stvari.

Iskusni igrači kao podrška mladim zvijezdama

Prva momčad Španjolske u tom je susretu imala u prosjeku 26.8 godina. No, veliki dio toga otpada na Azpilicuetu (33), Busquetsa (34) i Jordija Albu (33). Onaj važniji dio čine nogometaši poput Pedrija (19), Gavija (18), Ferrana Torresa (22), Danija Olma (24) te Unaija Simona (25). S klupe su još dobili priliku Nico Williams (20), Alejandro Balde (19) i Carlos Soler (25), igrači koji predstavljaju neku svježu krv.

Mjesto glavnog napadača dao je Marcu Asensiju, nogometašu koji je odlučio ostati dio Real Madrida, iako ove sezone minute dobiva na kapaljku, u pravilu s klupe, često kad je već gotovo sve riješeno. No, on je bio svjestan da daje priliku gladnom, a izuzetno kvalitetnom igraču. Gladni boljih partija su i njegovi partneri u startnom napadu, Torres i Olmo.

Luis Enrique složio je momčad koja je dobila puno kritika, no on je na iste odgovarao na svoj način. Prvo je izborio Final Four Lige nacija pobjedom na gostovanju kod Portugala, a onda je medijima nakon objave sastava za Katar odgovorio tako što je s navijačima odlučio komunicirati preko svog vlastitog Twitch kanala.

Luis Enrique lako je svima zatvorio usta

Kritikama je Luis Enrique začepio usta senzacionalnom igrom i pobjedom protiv Kostarike, nakon čega su ih mnogi počeli gledati kao nove glavne favorite Svjetskog prvenstva. 

Njihov nogomet bilo je užitak gledati, posebno jer su postigli sedam pogodaka, a svi su na svoj način različiti te je u njima, u ulozi strijelca ili asistenta, sudjelovalo sedam igrača. No, kad bismo gledali cijele akcije, broj bi bio dvoznamenkast. 

Furija je došla uživati u nogometu, a poznavajući njihov mentalitet, kao takvi su najopasniji.

Poslali su poruku da su moćni i da su efikasni, a njemački izbornik Flick do nedjelje mora shvatiti kako ih zaustaviti. Posebno težak zadatak nakon što su potvrdili da su opasni s apsolutno svih strana. 

Svi smo znali da je Španjolska jaka i da je sve osim pobjede protiv Kostarike šok, no svojom igrom i pogocima su svejedno uspjeli postati najugodnije iznenađenje prvog kola. I veselimo se gledati ih dalje.

Povratak